Welke fundering kies ik voor mijn overkapping?

13 mei 2024 - Tips

Dit is een afbeelding van een Verasol CUBE tuinkamer

Het zal je maar gebeuren: heb je net een paar maanden genoten van jouw overkapping, begint het bouwwerk langzaam maar zeker te verzakken. Je overkapping staat niet meer waterpas en dat kan grote gevolgen hebben. Zo sluiten eventuele voor- en zijwanden niet meer goed aan en komen bevestigingspunten onder druk te staan. Deze situatie kan simpelweg voorkomen worden met de juiste fundering.

Welke fundering kies je voor jouw overkapping? Wij helpen je op weg.

Waarom is een fundering belangrijk?

Het belang van een goede fundering in het kort: het bespaart je een hoop kopzorgen. Een fundering voorkomt niet alleen verzakking (met alle gevolgen van dien). Het zorgt er ook voor dat jouw overkapping blijft staan. Daarnaast waarborgt een fundering de kwaliteit én veiligheid van jouw extra leefruimte. Zorgeloos genieten dus.

Betonpoeren als basis 

Om jouw veranda of tuinkamer nog steviger in de grond te verankeren, maak je gebruik van fundatiepoeren. Dit zijn stevige betonnen blokken waar de staander van jouw overkapping op gemonteerd wordt. Nadat deze geplaatst zijn, kun je direct verder met het monteren van de overkapping. Je hoeft dus niet te wachten totdat beton gestort en uitgehard is. 

Wij hebben twee soorten fundatiepoeren in ons assortiment: normale fundatiepoeren en fundatiepoeren met hemelwaterafvoer (HWA). Deze funderingspalen zijn hol van binnen, zodat overtollig regenwater kan worden afgevoerd. Zo gaat jouw veranda langer mee en heb je geen last van overtollig water dat blijft liggen.

Geen fundering nodig 

Wordt de overkapping geplaatst op een bestaande betonnen vloer? Dan is een fundering niet altijd nodig. Je kunt dan eenvoudigweg gebruik maken van onze montagehoeken voor een stevig geheel. 

Heb je advies nodig? Of twijfel je nog? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een persoonlijk advies. Wij helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort fundering heb ik nodig voor mijn veranda of tuinkamer?

Dit hangt af van factoren zoals de grootte van de structuur, bodemgesteldheid en lokale bouwvoorschriften. Meestal worden betonnen funderingen gebruikt, maar soms zijn er ook alternatieven zoals houten palen of schroefpalen.

Open/sluit accordeon

Hoe diep moet de fundering zijn?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bodemgesteldheid en de grootte van de structuur. Over het algemeen worden funderingen minimaal 60 cm diep geplaatst. In gebieden met vorst kan dit dieper zijn om te voorkomen dat de fundering wordt verstoord door bodemverzakking.

Open/sluit accordeon

Kan ik zelf de fundering voor mijn veranda of tuinkamer leggen?

Het leggen van een fundering vereist vaak ervaring en kennis van bouwtechnieken. Hoewel het mogelijk is om zelf een fundering te leggen, kan het inhuren van een professionele aannemer zorgen voor een veiliger en duurzamer resultaat, vooral bij complexere structuren.

Open/sluit accordeon

Hoe lang duurt het voordat de fundering volledig is uitgehard?

De tijd die nodig is voor het uitharden van een betonnen fundering kan variëren. Dit hangt af van factoren zoals het soort beton. Ook de temperatuur en vochtigheid van de omgeving spelen hierbij een rol.

Het duurt meestal een paar dagen tot enkele weken voordat beton volledig is uitgehard. Pas als het beton volledig is uitgehard, is de fundering gereed voor verdere bouwwerkzaamheden.

Open/sluit accordeon

Gratis download

Verasol inspiratie magazine

Laat je inspireren! Download ons gratis inspiratie magazine.

  • Talloze mogelijkheden voor extra leefruimte
  • Boordevol inspiratie
  • Handige informatie

Verasol Winkels

Interesse in onze producten? Laat je vrijblijvend adviseren bij een van onze winkels of dealers.

Bekijk de actiefolder

Bekijk nu de online actiefolder van dit moment. Interesse? Plan dan een adviesgesprek!